Masini pe stoc 165

Hibrid sau electrica: ce tehnologie ecologica ti se potriveste

Alegerea unei masini hibride sau electrice poate fi dificila, mai ales din cauza infrastruturii precare de statii de incarcare. 

Daca ai ajuns la concluzia ca este momentul sa renunti la clasica dilema intre diesel si benzina si sa alegi un model cu emisii semnificativ mai reduse sau chiar zero te vei confrunta cu o serie de provocari noi pentru un sofer. 

Masinile hibride sunt de mai multe feluri:

  • mild-hybrid: masina echipata cu o baterie care stocheaza energia recuperata la franare si poate asista motorul termic in anumite conditii;
  • hibrid clasic: este cea mai populara forma de hidridizare, care a fost lansata pe Toyota Prius. Acest tip de hibrid utilizeaza o baterie de capacitate medie care poate oferi o autonomie electrica de pana la 10 kilometri;
  • plug-in hybrid: masinile plug-in hybrid au o baterie de mare capacitate care se incarca la priza sau la o statie de incarcare, iar principalul avantaj este ca pot rula in regim 100% electric pe distante de 50-60 de kilometri. 


Intre timp, o masina electrica are unul sau mai multe motoare electrice, ruleaza exclusiv pe baza de energie electrica, iar bateria are o capacitate mare si se incarca la priza sau la statiile de incarcare. 


Avantajele masinilor hibride

Un hibrid fara incarcare la priza precum Toyota C-HR iti asigura in principiu un consum mai mic de carburant decat in cazul unei masini cu motor pe benzina fara sa fii nevoit sa-ti bati capul cu cautarea unei statii de incarcare, element important mai ales daca locuiesti la bloc si trebuie sa te bazezi pe reteaua publica. 

Pe de alta parte, un model plug-in hybrid este o solutie de compromis intre masina cu motor termic si masina electrica. Asta pentru ca, desi la baza ai un motor termic, bateria iti ofera posibilitatea sa conduci in regim 100% electric in oras, la fel ca in cazul unei masini electrice. Sigur, cu dezavantajul ca trebuie sa o incarci mai des. Acest compromis vine insa si cu un dezavantaj pe termen lung: intrucat masina are si motor termic, si motor electric, pe termen lung vei avea probleme tehnice la ambele unitati. 


Avantajele unei masini electrice

Prin urmare, daca vrei sa conduci fara emisii, o masina electrica precum Nissan Leaf este o solutie mai buna, mai ales ca o incarcare completa iti asigura in general o autonomie de aproximativ 300 de kilometri in cazul celor mai multe modele. Pentru cei mai multi dintre noi, o astfel de autonomie este suficienta pentru a conduce o saptamana in oras fara sa-ti faci griji cu incarcarea bateriei. 

Si aici exista insa o serie de dezavantaje, iar cel mai mare in prezent este legat de infrastructura destul de modesta de statii de incarcare. Vestea buna este ca in prezent exista o serie de proiecte majore de dezvoltare a unor statii de incarcare rapida, inclusiv din partea unor companii pentru Enel X sau Renovatio, insa vor mai trece probabil cativa ani pana cand acestea vor fi finalizate. 

Prin urmare, daca nu locuiesti la casa, unde iti poti monta o statie proprie cu cateva sute de euro, vei fi dependent de reteaua de statii de incarcare. 

In prezent, masinile electrice se bucura de un bonus guvernamental de aproximativ 10.000 de euro prin programul Rabla Plus, iar cele mai multe statii de incarcare pot fi utilizate gratuit.

Totusi, nu este exclus ca programul Rabla Plus sa fie eliminat sau modificat in anii urmatori, iar incarcarea masinilor electrice incepe deja sa fie taxata la anumite statii cu preturi mai mari decat costurile energiei electrice pentru consumatorii casnici.