Masini pe stoc 165

Benzina sau diesel: care este cea mai buna optiune pentru tine

Una dintre primele decizii pe care trebuie sa le iei cand vrei sa cumperi o masina noua este legata de tipul de motorizare. Daca nu esti inca pregatit sa cumperi un hibrid sau o electrica, atunci decizia ta se va rezuma la clasica dilema: benzina sau diesel.

Retine un aspect important: nu exista o varianta buna sau o varianta proasta. Ambele tipuri de motoare au avantaje si dezavantaje, iar cel mai important aspect este sa alegi motorul potrivit in functie de nevoile tale specifice.

Pret de achizitie si intretinere: benzina este mai accesibila

In cazul unei masini noi, o versiune cu motor pe benzina este de regula cu aproximativ 2.000 de euro mai accesibila decat aceeasi masina cu motor diesel, la un nivel de echipare identic. 

Pe langa acest avantaj primordial, masinile cu motoare pe benzina ofera in plus si costuri de intretinere mai mici, intrucat pentru anumite componente reviziile sunt mai rare. Chiar daca aproape orice masina noua cu motor pe benzina are acum si filtru de particule pentru imbunatatirea emisiilor, avantajul acestora la capitolul intretinere ramane in continuare unul semnificativ. De exemplu, motoarele diesel au bujii incandescente care necesita intretinere periodica. 


Consum si costuri cu carburantul: avantaj pentru diesel

Costul de achizitie mai mare vine insa si cu un avantaj major pentru motoarele diesel: un consum mai scazut. In principiu, daca estimezi ca vei conduce cel putin 20.000 de kilometri pe an, atunci achizitia unei masini diesel este mai avantajoasa pe termen lung comparativ cu o masina cu motor pe benzina, chiar daca initial vei plati cu aproximativ 2.000 de euro in plus.  


De asemenea, un alt factor important pe care trebuie sa-l iei in calcul se refera la mediul in care vei conduce preponderent masina. Tehnologia diesel este mai potrivita pentru drumuri lungi in mediul extra-urban, acolo unde si consumul este mai scazut. De altfel, in cazul unei masini diesel este recomandat sa faci ocazional drumuri in afara localitatii. 

Prin urmare, daca esti genul de persoana care calatoreste frecvent, o masina diesel este fara indoiala cea mai buna alegere. In schimb, daca iti petreci cea mai mare parte a timpului la volan in oras si parasesti localitatea doar o data la cateva luni, atunci pentru tine este mai potrivita o masina cu motor pe benzina. 


Nu in utimul rand, motoarele pe benzina sunt mai “sprintene” pe timp de iarna comparativ cu cele diesel, care se incalzesc mai greu. Din acest motiv, utilizarea masinilor diesel in oras la temperaturi scazute este mai dificila. 


Cine emite mai mult: diesel sau benzina?

Dupa izbucnirea scandalului Dieselgate, motoarele diesel au devenit tinta a numeroase critici din cauza emisiilor de oxid de azot, iar unele mari orase incep deja sa interzica circulatia masinilor diesel vechi. 

Totusi, acest lucru nu este valabil si pentru masinile diesel noi: motoarele diesel Euro 6 respecta actualele standarde de poluare si, in urma imbunatatirilor introduse dupa Dieselgate, emit cantitati de oxid de azot comparabile cu cele ale masinilor pe benzina. 

In plus, motoarele diesel prezinta un avantaj comparativ cu motoarele pe benzina: emisiile de dioxid de carbon sunt semnificativ mai scazute. 


Concluzii

Alegerea tipului de carburant pe care il va utiliza masina ta depinde de o mutitudine de factori pe care trebuie sa-i iei in calcul. In plus, retine ca unele modele sunt disponibile in prezent doar cu motoare pe benzina (in special modelele de clasa mica), in timp ce in cazul altora vei gasi doar versiuni diesel, ceea ce va complica si mai mult alegerea modelului potrivit.